Ud over stepperne – men fokus på overskud og stress
Vi er kommet godt fra start som det nye makkerpar i Stærk Balance. Der er fart på, mange opgaver og en masse nye kunder. Det er fedt og bestemt også et privilegie at mærke al opbakningen og interessen ude omkring.
Men man skal også huske at stoppe op, mærke efter og give sig tid til at reflektere over hverdagen, mærke hvad kroppen fortæller os. Det er helt elementært for os, som mennesker og i vores forretning.
Tidligere i vores arbejdsliv har vi begge været ramt af og sygemeldt med stress. Vi ved at vi er langt mere stressrobuste nu, vi kender tegnene men vi ved også at det kræver et nærvær for os selv, hvis vi skal registrere signalerne.
Den gode stress
Vi må ikke blive bange for stress, det er det som får os ud over stepperne, gør at det kilder i maven og at hjertet bankerne lidt kraftigere, når vi er i gang med noget hvor vi har noget på spil.
God stress får os til at præstere, det er kortvarigt og så vender vi hurtigt tilbage til vores normale jeg.
Den stress som vi ser rundt omkring hos mennesker der bliver sygemeldte, er en overbelastning – der er blevet kørt i for højt tempo i for lang tid, uden at restituere. Man har overhørt signalerne og bare kørt videre. Stresssignaler kan vise sig i mange varianter, det kan være søvnløshed, irritation, manglende overskud, tankemylder, hovedpine eller andre uforklarlige smerter.
Når stress viser sig på denne måde, har det store konsekvenser. Både for den stressramte, men også for familien og omgangskredsen, arbejdspladsen og kollegaerne og økonomisk.
Stress er en stadig stigende problematik, og ofte får vi først hjælp, når vi er meget hårdt ramte.
Stop op – vi skal være mere stressrobuste og forebygge
Men som med fysiske skader, er perioden med genopbygning og recovery betydelig kortere, jo før vi får sat ind. Vi skal ikke gå og være hverdagsstressede og uden overskud i vores hverdag. Vi skal finde en sund balance, hvor vi har overskud og glæde til både vores arbejdsliv og vores fritidsliv med familie og venner.
Da jeg gik ned med stress, blev jeg henvist til en psykolog, som ikke havde videre speciale i stresshåndtering og afstresning. Derfor var det en lang periode med søvnløshed, uro og mange tanker, mens tiden gjorde sit for at jeg restituerede og efter en længere periode kom tilbage til et liv med overskud.
Stressrobusthed – indsats for du mister overskuddet
Men stress skal håndteres på den rette måde, og vi kan derfra både afstresse og forebygge ny stress, samt blive mere stressrobuste.
Jeg har i tidligere indlæg og når jeg har været ude og holde foredrag fortalt, at jeg ville ønske at jeg var blevet præsenteret for et forløb, som det vi tilbyder i Stærk Balance.
Det er konkret, det er cirka 7 samtaler og det er tilpasset til personer med stress uanset hvor stressede de er.
Så har du mistet overskuddet og den gode balance i din hverdag, så er vi klar til at hjælpe dig.
Vi har selv været lige der hvor du står nu – og vi ved at du kan have det så meget bedre!
Og har du brug for en pause – så en tur eller sæt dig et roligt sted og træk vejret helt ned i maven.
Personligt bruger jeg en tøm-hjernen øvelse inden jeg går i seng efter en hektisk dag – kridter alle mine tanker ned på papir, til jeg ikke kan vride hjernen mere og så er jeg klar til en ny dag med energi og balance og hvor stress fylder så lidt som muligt i min hverdag.
Vil du have hjælp til at håndtere stress i din hverdag, kan du læse mere her