I logistikken hos Alfa Laval i Kolding har vi en del tunge løft, vrid mm. Det har desværre før i tiden ført til et par arbejdsskader på den konto.

Derfor besluttede vi i lederteamet at der skulle prøves noget nyt for at ændre og skubbe lidt til at vi fik den rigtige adfærd når man løfter, skubber og trækker.

Vi besluttede at tage kontakt til Mie Hansen og satte hende ind i problemstillingen, hun satte en prøvetime op for lederne i logistikken så de kunne prøve det på egen krop.

Efter at have mærket muskelgrupper vi ikke var klar over vi havde, så var vi slet ikke i tvivl om at det skulle sættes i gang for hele logistikken.

Vi indførte derfor obligatorisk rygtræning for alle i logistikken, og alle skulle deltage i én times træning hver uge i arbejdstiden.

Det blev modtaget ret blandet i starten naturligvis, men vores fantastiske medarbejdere gik til opgaven med godt humør.

Vi kørte først en 3 måneders prøveperiode, hvorefter vi evaluerede på det. Vi uddelte et spørgeskema, hvor vi spurgte indtil hvordan det havde været, og hvad medarbejderne havde fået ud af det.

Tilbagemeldingerne overraskede os meget, vi fik bl.a. flg udsagn

  • ”Jeg skal ikke længere tage smertestillende for at passe mit arbejde”
  • ”Det kan godt være det er rygtræning, men vi får også teamwork ud af det”

Efter prøveperioden var der ikke så meget at være i tvivl om, vi lavede en fast aftale med Mie, og fortsatte samarbejdet.

Et af de store spørgsmål der har været, og som vil komme i en hvilken som helst virksomhed er: ”Kan det betale sig?”
Min helt klare anbefaling er et stort rungende JA.

  • Nul arbejdsskader siden vi indførte obligatorisk rygtræning (Det var det absolutte vigtigste tal)
  • Reduktion i afdelingens generelle sygefravær
  • Bedre samarbejde i afdelingen
  • En markant forbedret medarbejdertilfredshedsundersøgelse
  • Nul tab af produktivitet på trods af samlet set 35 timers rygtræning pr. uge.

I logistikken er der mange generationer efterhånden, og det er ikke alle der er på samme niveau rent fysisk. Her er Mie god til at lave programmerne så alle uanset niveau og skavanker kan være med.

I 2020 kom Corona, og rygtræningen har siden været sat på pause. Når omstændighederne tillader det så vil jeg fortsat arbejde benhårdt på at vi kommer i gang igen, da jeg kan se og høre at medarbejderne igen begynder at døje lidt med det ene og det andet.

Torben Sagan ToftLogistikchef Alfa Laval